Warmteterugwin-systemen (WTW)

Warmteterugwin-installaties, kortweg WTW-systemen, worden ook wel balansventilatie genoemd.

Een WTW-systeem zorgt voor:

  • Warmte die 'teruggewonnen' wordt waardoor andere (verwarmings-)systemen minder energie verbruiken;
  • Een goede ventilatie in het pand;
  • Behaaglijke warmte in het pand;
  • Altijd frisse lucht in het pand.

Hoe wordt warmte teruggewonnen?
Verse buitenlucht wordt door het WTW-systeem aangezogen en opgewarmd. Dit opwarmen wordt veroorzaakt door het feit dat de lucht die uit het huis gezogen wordt warm is. De verwarmde lucht wordt in de ruimte teruggeblazen en door de kamers 'heengetrokken' naar de afzuigpunten. Via de afzuigpunten komt de warme lucht terug in de WTW installatie. Hier wordt de warmte aan de lucht onttrokken en verder naar buiten geblazen. Dit levert een rendement op van zeker 85 procent!

Hoe ontstaat een goede ventilatie? 
Doordat de hele dag lucht door het pand wordt getrokken, is de ventilatie optimaal. Verse lucht in een ruimte is noodzakelijk om schimmels en andere onaangename gevolgen van slechte ventilatie te voorkomen. Vroeger werden de ramen opengezet met als doel verse lucht naar binnen te brengen. Bij toepassing van een warmteterugwin-systeem is dit niet meer noodzakelijk; u heeft namelijk de hele dag verse lucht in uw woning of kantoor!

Behaaglijke warmte
Omdat de hele dag verse, voorverwarmde lucht door het pand wordt getransporteerd, is het pand veel droger dan vroeger. Drogere lucht voelt behaaglijker aan waardoor het gevoel van comfort stijgt terwijl de verbruikskosten omlaag gaan.

Altijd een fris gelucht woning of kantoor!
Omdat gedurende de gehele dag, op een heel rustig tempo verse lucht van buitenaf door het pand wordt geblazen wordt deze voortdurend en optimaal geventileerd.